Кредити в задължения към държавата

Предприятията са длъжни в шестмесечен срок да преоформят въпросните кредити в задължения към държавата, като през този период не се начисляват лихви. Три месеца след това те трябва да изготвят програми за финансово оздравяване, въз основа на които да подпишат договор с Министерство на финансите или с упълномощен от него орган за сроковете и условията на погасяването и отписването на задълженията. Те са съставна част от договорите за управление на държавните предприятия (Чл . 12).

Новини от страната и чужбина

Лесно и забавно: Децата вече могат да плащат с гривни/Как? С дебитните карти за деца и тийнейджъри от Fibank
Черноморец (Балчик) е пред фалит заради Общинския съвет в морското градче
ВМРО ще пише закон срещу фалшивите новини

Програмите за финансово оздравяване се разработват на основата на четири групи критерии:

Първата група характеризират възможностите на предприятието да обслужва краткосрочните си заеми и да плаща задълженията си – коефициент на бърза ликвидност; съотношение на оперативния капитал (краткотрайни активи – краткосрочни заеми – задължения) към нетните приходи от продажба.

Втората група показва степента на използване на ресурсите спрямо продажбите – обръщаемост на активите.

Трета група показва рентабилността на фирмите на база продажби, активи и инвестиции.

Четвъртата група характеризира степента на финансовия риск – заемен към собствен капитал, и коефициент на покриване на лихви по кредити*.

Програмите включват информация за счетоводните баланси и инвестиционната стратегия на фирмите . Те могат да съдържат предложения за приватизация от страна на мениджерските екипи.

В съответствие с Търговския закон (Раздела за обявяване в несъстоятелност) Министерството на  промишлеността  разработи Наредба и методика за прекратяване чрез ликвидация на губещи фирми. Въз основа на анализ на 1420 държавни  предприятия  е изготвен  списък на 34 фирми, подлежащи на закриване, от които 10 от тях са обявени в ликвидация. Общо 231 търговски дружества и фирми с над 40000 души заети (от тях 191 – в промишлеността) са в остра платежна криза.

 

Leave a comment